A’ DESIGN AWARD & COMPETITION tarafından düzenlenen yarışmada ofis mobilyası kategorisinde 2023-24 yılı en iyi tasarım ödülünün sahibi TUX oldu.
Tux ailesi hem stil hem de işlevsellik odaklı olarak üretilmiştir. Smokin takımlarının sofistike zarafetinden ilham alan koltuğun iki parçalı yapısı, özellikle sırtın alt kısmına optimum destek sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu tasarım, omurganın doğal eğriliğini koruyarak uzun süre oturmaktan kaynaklanan rahatsızlıkları önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca yapı, koltuğun altındaki mekanik unsurları gizleyerek koltuğun kendine özgü karakterine katkıda bulunur ve onu geleneksel ofis koltuklarından ayırır.
ÜRETİM / GERÇEKLEŞTİRME TEKNOLOJİSİ:
Gövde, model tipine bağlı olarak çeşitli ayaklarla tamamlanan kumaş kaplı poliüretan içeren metal bir çerçeveden oluşur.
ARAŞTIRMA ÖZETİ:
Hibrit çalışma modellerinin benimsenmesi önemli bir trend haline gelmiştir. Araştırma, çalışanların zamanlarını uzaktan çalışma ve yüz yüze işbirliği arasında paylaştırdığı esnek bir çalışma ortamına doğru bir kayma olduğunu göstermektedir. Bu değişim, iletişim teknolojisindeki ilerlemelerden ve iş-yaşam dengesine verilen önemin artmasından kaynaklanmaktadır. Değişen çalışma alanı alışkanlıkları, çalışanların refahına verilen önemin arttığını yansıtıyor. İşverenler, fiziksel ve zihinsel sağlığı destekleyen ortamlar yaratmanın öneminin farkına varıyor. Ergonomik ofis mobilyalarının kullanımı, çalışanların sağlığına ve üretkenliğine öncelik veren çalışma ortamlarının yaratılmasında çok önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
ZORLUK:
TUX, ofis koltuklarına, dinlenme koltuklarına ve ziyaretçi koltuklarına sorunsuz bir şekilde uyum sağlayan çok yönlü bir tasarımla ofis mobilyası paradigmasını yeniden tanımlıyor. Bu yenilikçi yaklaşım sadece benzersiz bir konfor değil, aynı zamanda duyuları bütünleyen estetik bir çekicilik de sunmayı amaçlıyor. Buradaki zorluk, tüm çalışma alanı stillerine uyumlu bir şekilde, geçici trendleri aşan zamansız ve zarif bir tasarıma sahip bir çözüm üretmekte yatıyor. Ergonomik mükemmelliği çağdaş tasarım hassasiyetleriyle harmanlayarak, eldeki görev yalnızca çeşitli işyeri ortamlarının işlevsel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda modern ofis estetiğinin sürekli gelişen manzarasında bir stil ve sofistike işaret olarak duran dönüştürücü bir parça yaratmaktır.
RÜYA AKYOL:
Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi, Politecnico di Milano ve Domus Academy’nin Endüstriyel Tasarım ve İletişim Tasarımı bölümlerinde dereceyle tamamladıktan sonra kariyerine Milano’da başladı. Beş yılı aşkın süreyle Claudio Bellini’nin yanında tasarımcı ve yönetici pozisyonlarında çalıştıktan sonra Philippe Starck ile çalışmak için Paris’e taşındı.
Tasarımcılarla çalıştığı bu sürede dünyanın farklı yerlerinden firmalarla ambalajdan mobilyaya birçok ürünün tasarım sürecine dahil oldu. 2021’de Milano merkezli Rüya Akyol Studio’yu kurdu ve firmalara ürün tasarımı, iletişim tasarımı ve iç mimarlık alanlarında danışmanlık hizmeti veriyor.
Tasarım anlayışı ürünleri bütünsel olarak bir koleksiyonun içerisinde değerlendirerek, homojen ve net marka kimlikleri oluşturmaya dayanıyor. Tasarımcının stili, oryantal geçmişi ve çağdaş tasarım deneyiminin birleşimiyle şekilleniyor.